Westminster Abbey

Westminster Abbey is een grote, uit de middeleeuwen stammende kerk, die direct naast het Palace of Westminster staat, het paleis waar het Britse parlement zetelt. In de kerk worden Britse vorsten gekroond, vinden koninklijke huwelijken plaats en liggen veel vorsten en vorstinnen begraven. Samen met het Palace of Westminster en de veel kleinere St. Margaret’s Church staat Westminster Abbey op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Achtergrond

Met de bouw van Westminster Abbey werd begonnen in de elfde eeuw, net na de Normandische invasie van Engeland. Aanvankelijk deed de kerk dienst als abdij. Door de locatie direct naast het Palace of Westminster (dat in die tijd het koninklijk paleis was) bezaten de abt en de monniken veel macht. In de dertiende eeuw werd de oorspronkelijk Normandische stijl vervangen door een gotische stijl. Na de kerkhervormingen van de zestiende eeuw, waarbij de Engelse vorst het hoofd van de Anglicaanse kerk werd, kwam de abdij onder direct gezag van de koning te staan.

Vandaag de dag is zowel het middeleeuwse- als het koninklijke verleden in Westminster Abbey te bekijken. Zo is er het prachtig versierde, achthoekige Chapter House uit 1250, waar de monniken elke dag een hoofdstuk (Engels: chapter) uit de werken van Sint Benedictus lazen. Tevens zijn er oude kloostergangen en is er een klein museum met middeleeuwse relikwieën. De King Edward’s Chair – die tijdens de kroning van een Britse vorst gebruikt wordt – staat tentoongesteld en je kunt een groot aantal (koninklijke) graven bezichtigen, waaronder die van Isaac Newton en Charles Darwin.

https://www.youtube.com/watch?v=5u6-CpU-1EY

St. Margaret’s Church

St. Margaret’s Church is een kleine witte kerk (direct naast Westminster Abbey), die dienstdoet als parochiekerk van het Britse House of Commons. De kerk kreeg die functie nadat puriteinse parlementsleden in de zeventiende eeuw oordeelden dat de grotere abdij niet aan hun ideaal van religieuze soberheid voldeed. Hoewel St. Margaret’s Church lang niet zo indrukwekkend is als Westminster Abbey, is een bezoek toch de moeite waard, vanwege de historische betekenis.

Bereikbaarheid

kaart Westminster Abbey Londen

Het meest voor de hand liggende metrostation om de beide kerken te bezoeken is Westminster (1 op de kaart), dat verbonden is met de Circle Line, de District Line en de Jubilee Line. Westminster Abbey (A) en St. Margaret’s Church (B) liggen op loopafstand van het metrostation.

Praktische informatie

Hotel in Londen » Bezienswaardigheden » Westminster Abbey