Je hebt vast tijdens de kermis of een pretparkbezoek wel eens in een reuzenrad gezeten, maar de 135 meter hoge London Eye doet de naam ‘reuzenrad’ pas echt eer aan! De enorme attractie werd oorspronkelijk alleen gebouwd voor de millenniumviering in 2000. Het reuzenrad bleek achteraf echter zo populair dat besloten werd om hem niet af te breken. De London Eye ligt aan de rivier de Thames (schuin tegenover de Big Ben) en biedt een magnifiek uitzicht over de stad.

Achtergrond

Het bijzondere aan de London Eye is dat de constructie slechts aan één kant ondersteund wordt door een zogeheten A-frame. Het rad zelf bestaat uit een groot wiel van 120 meter in diameter, dat met gespannen staalkabels aan de as verbonden is. De constructie lijkt daarmee erg op een groot fietswiel met spaken. Verder heeft het reuzenrad 32 capsules, die allemaal voor een borough (stadsdeel) van Londen staan. Bijzonder is dat de capsules niet hangen, maar zelfstandig buiten het rad meedraaien, waardoor de ‘spaken’ het zicht niet belemmeren. Een ritje in de London Eye duurt maar liefst 30 minuten. Het reuzenrad draait namelijk rond met een snelheid van slechts 0,9 kilometer per uur, wat langzaam genoeg is om mensen in en uit te laten stappen zonder het rad te hoeven stoppen.

Wat is er te zien?

Het uitzicht vanuit de London Eye is heel indrukwekkend. Direct aan de andere kant van de Thames is natuurlijk het Palace of Westminster met de Big Ben te zien, maar ook veel andere bezienswaardigheden zijn goed te herkennen. Bij mooi weer kun je met een beetje geluk zelfs Windsor Castle – dat buiten de stadsgrenzen ligt – spotten. Nog een tip: bezoek het reuzenrad ’s avonds. Het contrast tussen de donkere hemel en de verlichte stad maakt het uitzicht vanuit de London Eye nog indrukwekkender!

Meer informatieKoop e-ticket(s)

Koop je toegangskaarten voor de London Eye online bij onze partner Tiqets en loop langs de wachtrij.
Betrouwbaar, voordelig, betalen met iDeal

Bereikbaarheid

kaart Londen Eye

De London Eye (A op de kaart) ligt op loopafstand van station Waterloo (1) op de Bakerloo Line, de Jubilee Line, de Northern Line en de Waterloo & City Line. Volg vanaf het station de bordjes naar de South Bank en loop zo naar het reuzenrad toe. Is de Circle Line of District Line handiger voor u, dan is het ook mogelijk om vanaf station Westminster (2) de brug over te lopen en daarna de rivier te volgen.

Praktische informatie