De Tower of London is bijna duizend jaar oud en ligt aan de rivier de Thames. Het geldt als één van de meest herkenbare toeristische attracties van de Engelse hoofdstad. Door de eeuwen heen was het kasteel onder andere in gebruik als koninklijk paleis, gevangenis, munthuis en als arsenaal. Tegenwoordig doet het dienst als museum: vooral de kroonjuwelen, de wachters en de raven zijn erg populair bij de bezoekers. De Tower of London staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Achtergrond

De geschiedenis van de Tower of London gaat terug tot de elfde eeuw, toen hij werd gebouwd ter ere van de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar. Het belangrijkste gebouw is de White Tower, waar het kasteel zijn naam aan ontleent. Dit stevige, 27 meter hoge bouwwerk is eerder een donjon (een woontoren), dan een echte kasteeltoren. Binnen zijn de kroonjuwelen van het Verenigd Koninkrijk te bewonderen. Sommige van de kronen zijn al vele eeuwen oud en een van de scepters is ingelegd is met de op één na grootste diamant ter wereld. Daarnaast kun je in de White Tower de eetzaal, een raadkamer, een kleine kapel en de beruchte kerkers bezichtigen.

Binnen de kasteelmuren is ook de Bloody Tower te bezoeken. Deze kleinere toren ligt meteen achter de Traitor’s Gate, de poort waardoor gevangenen het kasteel binnen werden geleid. In de Bloody Tower liet koning Richard III waarschijnlijk zijn neefjes Edward en Richard vermoorden, om zelf de troon te kunnen bestijgen.

https://www.youtube.com/watch?v=DcrP-6uD_Jc

Een aparte vermelding waard zijn tenslotte de Yeomen Warders. Deze wachters in rood-zwarte uniformen bewaken de Tower of London al sinds 1485. Ze worden ook wel Beefeaters genoemd, omdat hun salaris in die tijd hoog genoeg was om dagelijks rundvlees te kunnen eten. Een van de Yeomen Warders heeft een bijzondere taak: hij is verantwoordelijk voor het voeden van de raven die als sinds de zeventiende eeuw in de Tower of London wonen. Volgens de legende zal Engeland ten onder gaan als de raven een dag het kasteel verlaten. Bij de toegangsprijs is een rondleiding door een van de Yeomen Warders inbegrepen.

Meer informatieKoop e-ticket(s)

Koop je toegangskaarten voor de Tower of London online bij onze partner Tiqets en loop langs de wachtrij.
Betrouwbaar, voordelig, betalen met iDeal

Bereikbaarheid

kaart Tower of Londen

De Tower of London (A op de kaart) is eenvoudig te bereiken door de Circle Line of de District Line te nemen naar station Tower Hill (1). Loop vanaf hier door de tunnel onder de weg door en volg rechtsom de slotgracht van het kasteel, totdat je bij de rivier komt. Hier (2) bevindt zich de ingang van de Tower of London.

Praktische informatie

Hotel in Londen » Bezienswaardigheden » Tower of London