Imperial War Museums

Oorlogen kenmerken zich door grootschalige verwoestingen en onbeschrijflijk menselijk leed, maar ze vormen ook bijzonder fascinerende periodes uit onze geschiedenis. In de Imperial War Museums leer je alles over de oorlogen waar het Verenigd Koninkrijk en de landen van de Commonwealth in verwikkeld zijn geweest. Denk dan niet aan saaie, droge informatie, maar juist aan echte tanks, vliegtuigen en zelfs een heus oorlogsschip om te verkennen. Er zijn in totaal vijf vestigingen van de Imperial War Museums, waarvan drie in Londen.

IWM London

Het IWM London is de hoofdvestiging van het museum. Hier kun je een aantal interessante tentoonstellingen bezichtigen, zoals over spionnen en speciale eenheden, over misdaden tegen de menselijkheid en een aparte afdeling over de holocaust. Daarnaast zijn er ook verhalen over oorlogshelden en enkele wisselende tentoonstellingen te zien. Voor veel bezoekers is het hoogtepunt de verzameling tanks, vliegtuigen en artillerie. Let op: deze vestiging is tot de zomer van 2014 gesloten in verband met een grote renovatie!

HMS Belfast

Voor iedereen die interesse heeft in maritieme oorlogsvoering is een bezoek aan de HMS Belfast aan te raden. Dit Britse oorlogsschip uit 1938 nam onder andere deel aan D-Day en een aantal belangrijke zeeslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig ligt het schip in de Thames en kun je aan boord alles te weten komen over het leven van de zeestrijdkrachten in oorlogstijd, en de werking van het schip.

Churchill War Rooms

https://www.youtube.com/watch?v=xtZPwaNFf54

De derde vestiging van de Imperial War Museums in Londen is tenslotte de Churchill War Rooms. Dit museum bestaat uit het ondergrondse complex waar de top van de Britse overheid zich schuilhield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een heel bijzondere ervaring om als bezoeker door het voormalige hoofdkwartier te lopen en te zien hoe het kabinet zich in de kleine ruimten en gangen moest behelpen. Ook de kamers waar Churchill met zijn familie verbleef en een kleine tentoonstelling over het leven van de bekende Britse leider zijn onderdeel van het museum.

Bereikbaarheid

plattegrond Imperial War Museums Londen

De drie vestigingen van het museum liggen verspreid over Londen. De hoofdvestiging (A op de kaart) is te vinden in een klein park op loopafstand van metrostation Lambeth North (1) op de Bakerloo Line. De HMS Belfast (B) ligt in de Thames, schuin tegenover de Tower of London, niet ver van station London Bridge (2) op de Jubiliee Line en de Northern Line. De Churchill War Rooms (C) zijn tenslotte te vinden tegenover het St James Park, twee straten lopen vanaf station Westminster (3) op de Circle Line, de District Line en de Jubilee Line.

Praktische informatie

Hotel in Londen » Bezienswaardigheden » Imperial War Museums