Buckingham Palace

Buckingham Palace is de officiële werk- en woonplaats van de Britse monarch. Sinds het overlijden van haar vader George VI (in 1952) is dat koningin Elizabeth II. Het paleis is wereldwijd bekend als de locatie waar belangrijke ceremonies plaatsvinden. De beroemde wisseling van de wacht behoort zelfs tot de meest populaire toeristische attracties van het Verenigd Koninkrijk, hoewel deze ook bij Windsor Castle te zien is. Behalve enkele kamers van het paleis zelf, zijn bij Buckingham Palace ook de voormalige stallen en de kunstcollectie van de koningin te bezoeken.

Achtergrond

Het paleis werd oorspronkelijk gebouwd in 1705 voor de graaf van Buckingham, wiens erfgenaam het later die eeuw verkocht aan koning Charles III. Door de jaren heen werd het talloze keren verbouwd en uitgebreid. Zo werd bijvoorbeeld in 1912 de imposante 108 meter brede gevel toegevoegd. Sinds koningin Victoria – ter ere van wie een prachtig monument voor het paleis staat – is Buckingham Palace permanent in gebruik als residentie van de Britse monarch. De koninklijke familie verschijnt slechts bij speciale gelegenheden op het balkon, het is helaas niet mogelijk bij de koningin op de thee te gaan.

Wel is het voor bezoekers mogelijk om enkele van de in 1993 opengestelde staatszalen te bezoeken. Dit zijn de zalen die in gebruik zijn voor officiële ceremonies, waarbij de grote balzaal en de troonzaal het meest de moeite waard zijn. In de laatste zaal tref je niet alleen de troon van Elizabeth II aan, maar ook de tronen van de koningen en koninginnen voor haar. Het paleis (en de uitgestrekte paleistuin) is slechts twee maanden van het jaar geopend voor het publiek (zie onderaan). Voor veel toeristen zijn daarom de voormalige stallen (geopend van februari t/m november) en The Queen’s Gallery met werken van Rembrandt en Vermeer (het gehele jaar geopend) een aantrekkelijk alternatief.

https://www.youtube.com/watch?v=bCvBUKhweXQ

Wisseling van de wacht

Een aparte vermelding waard is de wisseling van de Queen’s Guard. Je kent ze wel, de soldaten in hun zwart met rode uniformen en hoge zwarte bontmutsen die in weer en wind stokstijf de wacht houden. Elke dag (in de wintermaanden om de andere dag) om 11:30 vindt voor het paleis een uitgebreide en populaire ceremonie plaats waarin de wacht wordt afgelost. De wisseling duurt in totaal 45 minuten en wordt begeleid met muziek.

Bereikbaarheid

plattegrond Buckingham Palace

Het handigste metrostation om Buckingham Palace (A op de kaart) te bereiken is afhankelijk van de richting waar je uit komt. Voor de kortst mogelijke afstand is station Green Park (1) geschikt. Het ligt op de Jubilee Line, de Piccadilly Line en de Victoria Line. Station Victoria (2) op de Circle Line en de District Line ligt ook op loopafstand.

Praktische informatie

Hotel in Londen » Bezienswaardigheden » Buckingham Palace