Openbaar vervoer in Londen

Het is mogelijk de auto mee te nemen naar Londen, maar de meeste toeristen maken gebruik van het openbaar vervoer om binnen de stad van A naar B te reizen. Met de metro – door de Londenaars ook wel ‘Tube’ genoemd – en de beroemde rode stadsbussen kun je overal snel en goedkoop komen. Nog avontuurlijker en gezonder is het huren van een fiets!

Underground (metro) en lightrail

De London Underground is niet alleen het oudste metrosysteem ter wereld, maar ook één van de meest uitgebreide. Iedere paar straten is wel een metrostation te vinden! De Underground wordt in de buitenwijken van de stad aangevuld met een aantal light-rail lijnen, waaronder de Overground en de Docklands Light Railway (vaak afgekort tot DLR). In de light-rail kun je gebruik maken van dezelfde kaartjes als in de metro en op de stations is het eenvoudig om over te stappen. Bij alle toeristische bezienswaardigheden op deze website staat het meest praktische metrostation vermeld. Zo kun je zonder veel na te denken kris-kras door de stad reizen. De meeste metrolijnen zijn geopend tussen 5:00 uur ’s ochtends en 1:00 uur ’s nachts, maar op een aantal trajecten rijden er de hele nacht metro’s.

Hoewel er in ieder metrostation een kaart van het metrosysteem hangt, is het downloaden van deze kaart (pdf, in nieuw venster) van de officiële Transport for London-website toch erg handig. Je kunt de kaart eenvoudig printen of op je smartphone of tablet opslaan.

https://www.youtube.com/watch?v=Bu7m8-fdhzM

De bus

Wanneer de metro niet in de buurt van je bestemming komt is de bus meestal het handigste alternatief. De Londense bussen zijn redelijk goedkoop en je ziet nog eens iets van de stad! Een nadeel is dat het soms even puzzelen is om de juiste buslijn te vinden. Vanwege het grote aantal buslijnen is het – anders dan bij de metro – geen doen bij iedere bushalte een kaart met alle buslijnen op te hangen. De officiële routeplanner van het openbaar vervoer in Londen is de oplossing.

Ticketprijzen (op 1 januari 2017)

Voor zowel de metro als de bus heb je de mogelijkheid om losse kaartjes voor een enkele rit te kopen. De indeling van de zones staat op de hierboven vermelde metrokaart. Reis je niet vaak met het openbaar vervoer, dan is het kopen van kaartjes voor een enkele rit het handigste.

Voor toeristen is een Travelcard meestal de beste optie. Hiervan is zowel een papieren versie te koop, als een digitale versie die op de Oyster Card geladen kan worden (zie hieronder). Afhankelijk van het aantal zones, kun je hiermee al voor £12,10 per dag of voor £32,40 per week onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer.

Ben je langer dan een paar dagen in Londen en maak je regelmatig gebruik van de metro of bus, dan is de Oyster Card aan te raden. Deze is vergelijkbaar met de OV-chipkaart en op elk metrostation te koop. Je kunt de kaart in een automaat opladen, waarna er per rit een bedrag van je saldo afgeschreven wordt.

Hotel in Londen » Praktische informatie » Openbaar vervoer in Londen